Główna » Artykuły » Współpraca

Charles Aznavour
Charles Aznavour to francuski kompozytor, piosenkarz i aktor. Śpiewa charakterystycznym głosem, dzięki czemu w drugiej połowie XX wieku stał się jedną z największych gwiazd muzyki rozrywkowej. Charles Aznavour sprzedał ponad 100 milionów płyt i zagrał w przeszło 60 filmach.

Charles Aznavour, a tak naprawdę Szahnur Waghinak Aznawurian urodził się 22 maja 1924 roku w Paryżu, w rodzinie ormiańskich imigrantów. Pseudonimu Charles Aznavour zaczął używać już we wczesnej młodości, kiedy śpiewał z siostrą w ormiańskiej restauracji prowadzonej przez ojca.

Drzwi do wielkiej kariery otworzyły się przed młodym muzykiem za sprawą Édith Piaf. To ona zaprosiła 22-letnioego muzyka za swoje tournee po Francji i Stanach Zjednoczonych. Charles Aznavour nie zdobył uznania od razu. Nie wszystkim krytykom podobał się jego głos, szydzono też z jego niskiego wzrostu (161 cm). Publiczność polubiła jednak "francuskiego Franka Sinatrę". W latach 60. Aznavour był już bardzo popularny w Europie i na całym świecie. Śpiewał w wielu językach: francuskim, angielski, włoskim, hiszpańskim, niemieckim i innych, co pozwoliło mu na koncert w nowojorskim Carnegie Hall i innych znanych salach koncertowych. Bardzo owocny był dla artysty 1965 rok. Przez 12 tygodni występował z recitalem One Man Show w Olympii, zagrał w filmie Pierre’a Granier-Deferre’a "Paris au mois d’août" oraz w musicalu "Monsieur Carnaval". To z niego pochodzi jego największy przebój "La bohême". W latach 70. w jego piosenkach zagościły tematy społeczne. W "Le temps des loups" śpiewał o przemocy w miastach, a w "Comme ils disent" o homoseksualizmie. W 1974 roku utwór "She" Aznavoura wspiął się na szczyty list przebojów w Wielkiej Brytanii. W 1979 roku film "Blaszany bębenek" Volkera Schloendorffa, w którym wystąpił, został nagrodzony Złotą Palmą w Cannes. W 2006 roku Aznazour rozpoczął swoją pożegnalną trasę koncertową, która jak na razie trwa do dziś. Podczas swojej długoletniej kariery, artysta wydał przeszło 30 płyt, zagrał w ponad 60 filmach i został nagrodzony licznymi odznaczeniami. Współpracował też z wieloma uznanymi artystami jak: Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan i innymi.

Wybrana dyskografia:

C'est ça (1958)

Les deux guitares (1960)

Il faut savoir (1961)

La mamma (1963)

La bohème (1966)

De t'avoir aimée (1966)

Entre deux rêves (1967)

Désormais (1969)

Non, je n'ai rien oublié (1971)

Idiote je t'aime (1972)

Visages de l'amour (1974)

Hier encore (1975)

Voilà que tu reviens (1976)

Un enfant est né (1978)

Autobiographie (1980)

Je fais comme si (1982)

Une première danse (1982)

L'éveil, vol. 1 (1989)

L'élan, vol. 2 (1989)

L'envol, vol. 3 (1989)

Toi et moi (1994)

Pierre Roche / Charles Aznavour (1996)

Plus bleu (1997)

Jazznavour (1998)

Je voyage (2003)

Colore ma vie (2007)

Aznavour toujours (2011)

Największe przeboje

"I will warm your heart"

"Deux guitares"

"Take me along"

"Pretty shitty days"

"La bohème"

"La mamma"

"She"

Opracowanie: Halina Jasonek
Czytaj więcej – Charles Aznavour »

Źródło: http://muzyka.onet.pl/charles-aznavour
Kategoria: Współpraca | Dodał: ArmPol (2014-06-25)
Wyświetleń: 73 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Nasza sonda
Oceń moją witrynę
Suma odpowiedzi: 8
Waluta -Dram (AMD)
Przyjaciele witryny
Statystyki

Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0